miercuri, 27 octombrie 2021

DESPRE NOI

Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative, este urmașul activitatilor de aeromodelism ,din orașul si jud. Suceava, inca din anul 1929. Un grup de entuziaști, sub indrumarca prof. de fizica Carausu Mihai, organizează primele ateliere de lucru pe langa liceul Stefan cel Mare – Suceava.

După cel de-al 2-lea război mondial, activitatea este continuata la liceul Stefan cel Mare, sub îndrumarea prof. Ncmes loan si la Școala Profesionala Siderurgica din Itcani ( 1949-1955), sub îndrumarea maestrului Hutupas loan.

Prof. Palaghian Modest înființează cercuri de aeromodelism si navomodele la Școala de Meserii si la Casa Pionerilor din Suceava. Urmare a acestor activitati si a numărului din ce in ce mai mare de sportivi, in anul 1952, se înființează Asociația Voluntara pentru Sprijinirea si Apararea Patriei (AVSAP), cu scopul reglementarii pregătirii tineretului in sporturile tehnico-aplicative. Tot atunci se înființează Aeroclubul de la Suceava, cu secții de planorism si parașutism, perioada in care aeromodelismul capata un real avant. De asemenea, sub îndrumarea lui Dem Dascalu se dezvolta si Radioclubul Județean de Radioamatorism. In anul 1962, Asociația Voluntara pentru Sprijinirea si Apararea Patriei, isi inceteaza activitatea, atribuțiile acesteia fiind preluate de Consiliul National pentru Educație Fizica si Sport.

Prin decretul nr. 135/1962, Uniunea Culturala de Fizica si Sport, preia activele si patrimoniul de la AVSAP, iar Consiliile Populare Regionale sunt obligate sa asigure gratuit localurile, terenurile de instruire, incalzirea, curatenia, paza si iluminatul, pentru buna desfășurare a activitatilor de aeromodelism, automodelism, rachetomodelism, radioamatorism.

Prin hotararea nr.291/ 18.04.1980,a Ministerului Turismului si Sportului ,ia ființa Clubul Județean al Sporturilor Tehnico-Aplicative, începând cu data de I martie 1980.

Imediat, cercurilor de Aeromodele, Automodele, Rachetomodele si Radioclubul Județean din Mun.Suceava, C.S.Zimbru, C.S.M., Chimia C.C.H.Suceava si C.S.Străduință adera la clubul nou înființat.